DEPREM TESTİ NEDİR?
Bina deprem testi, yapıların statik ve dinamik özelliklerinin değerlendirilerek olası bir depremde nasıl davranacağının analiz edilmesidir. Bu testler; zemin etüdü, malzeme dayanıklılığı ölçümü, kolon-kiriş analizleri, bina yaşına göre performans değerlendirmesi gibi adımları içerir.
Her geçen gün deprem olma olasılığına biraz daha yaklaşılmaktadır. Bu sebeple firmamız Ülkemizdeki tüm eski ve depreme dayanıksız yapı stokunun ortadan kaldırılmasına hizmet vermeye devam etmektedir.
BİNA DEPREM TESTİ NASIL YAPILIR?
- Ön İnceleme ve Başvuru
- Uzman Keşfi
- Zemin ve Malzeme Analizleri
- Statik ve Dinamik Hesaplamalar
- Raporlama ve Sonuçların Sunumu
NEDEN DEPREM TESTİ YAPTIRMALISINIZ?
-
Can Güvenliği: En büyük neden, sizin ve sevdiklerinizin güvenliğidir.
-
Yasal Zorunluluklar: Kentsel dönüşüm başvurularında gereklidir.
-
Kentsel Dönüşüm: Test sonuçlarına göre bina güçlendirilebilir veya yenilenebilir.
-
Sigorta ve Banka İşlemleri: Deprem testi, bazı sigorta ve kredi süreçlerinde talep edilebilir.
DEPREM TESTİ NASIL YAPILIR?

Bina deprem testi fiyatları
Deprem testi; binadan numuneler alınarak malzeme dayanımlarını belirlemek ve binanın kullanım amacı, bu amaca uygun olarak kullanım yükleri, oluşabilecek deprem etkilerinin ortak bileşkesi altında yönetmeliklerde belirlenen dayanımı sağlayıp sağlamadığının kontrol edilmesi işlemleridir. Deprem testleri, konusunda uzman ekiplerce binanın uygun yerlerinden alınacak numunelerle dayanım belirlenmesi işlemidir. Bu amaçla alınacak numunelerin binanın mevcut dayanımına zarar vermemesi ve olumsuzluk oluşturmayacak biçimde seçilmelidir.
Modellemelerde ise kullanılacak yönteme ve rapor ihtiyacına göre uygun yazılımlar kullanılması gerekmektedir. Bu bağlamda firmamızda hem ülkemizde kabul görmüş yazılımlar mevcut iken yapının durumuna ve kullanılacak yöntemin karmaşıklığına bağlı olarak uluslararası düzeyde kabul görmüş yazılımlarda mevcuttur.
DEPREM TESTİ TÜRLERİ
1.) BİLGİ AMAÇLI:
Bilgi amaçlı hazırlanacak raporlar malikin izni ve isteğiyle yapılan testlerdir. Bu kapsamda hazırlanan raporlar hiç bir resmi işlemde ve kurumda kullanılamaz. Bu raporlarda amaç binanın durumunun maliklere istedikleri tespit yöntemiyle belirlemek ve olası bir tehlikenin bilgisini vermektedir. Firmamızdan izinsiz raporların resmi işlemlerde kullanılması durumunda, her resmi kurum ve işlemde rapor biçimleri farklılık göstermekte olup oluşacak zararlardan veya aksaklıklardan firmamız sorumlu tutulamaz. Bu sebeple eğer rapor resmi bir işlemde yada Kentsel Dönüşüm kapsamında kullanılacak ise rapor işlemlerine başlamadan önce firmamıza bilgi verilmesi gerekmektedir.
2.) KENTSEL DÖNÜŞÜM:
6306 sayılı kanun kapsamında firmamızdan talep edilecek raporların hazırlanmış testlerdir. Bu kapsamda 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm kanunu kapsamında belirtilen nitelik ve miktarlarda testler firmamızca hazırlanır. Kentsel Dönüşüm talebiyle binanın bir katından numune alınması işlemleri sonucunda hazırlanan rapor maliklere teslim edilmeksizin ilgili belediyesine teslim edilir ve takibi yapılır. İlgili kanun gereği dosyanın takibi ve neticelendirilmesi firmamızın yasal zorunluğu olduğundan eğer firmamız dosyanın takibini yapmaz ise kapatılmaya kadar giden yaptırımlarla karşılaşacaktır. Bu sebepten bu raporlar malike verilmeksizin ilgili belediyesine teslim edilir.
3.) RESMİ KURUM TEST TALEPLERİ:
İşyeri açılması, eğitim kurumları açılması yada tadilatlarında, sağlık kurumları açılması yada tadilatlarında, farklı bir resmi kurum talebiyle işveren tarafından yapılması istenilen testlerdir. Bu testlerde geçerli olan yönetmelik Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği olup her kattan numune alınması ve ilgili yönetmelikte belirtilen esaslarda kontrol edilmesi gerekmektedir.
Raporun kullanılam amacına göre deprem testinde uygulanacak yöntemlerde değişmektedir. Örnek olarak MEB bağlı bir kurumda yapılacak test yöntemi ile bir konutta maliklerin talebiyle yapılacak test yöntemi farklıdır. Bu amaçla raporun ne amaçla istendiği başka bir ifade ile testin neden yapıldığı iyi belirlenmelidir.
DEPREM TESTİ ÜCRETLERİ NEDİR?
Deprem riski yüksek bir bölgede yaşıyorsanız, binanızın güvenliğinden emin olmanız hayati önem taşır. Bina deprem testi, yapınızın depreme karşı dayanıklılığını belirlemek için yapılan mühendislik çalışmalarını kapsar. Bu testin maliyeti ise çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterebilir.
DEPREM TESTİ FİYATLARI NELERE GÖRE DEĞİŞİR?
Deprem testi ücretleri aşağıdaki kriterlere göre farklılık gösterebilir:
- Uygulanacak Yöntem : Raporun hangi amaçla istendiğine bağlı olarak yapılacak çalışma ve içeriği değişmektedir.
- Binanın Yaşı ve Yapı Tipi: Eski ve çok katlı binalarda test süreci daha detaylıdır.
- Kat Sayısı ve Büyüklük: Kat sayısı arttıkça test maliyeti de artar.
- Zemin Etüdü Gerekliliği: Eğer zemin etüdü yapılmamışsa, bu ekstra bir maliyet olabilir.
- Statik Projelerin Mevcudiyeti: Mevcut proje ve planlara ulaşmak işleri kolaylaştırır ve maliyeti düşürebilir.
- Yapının Lokasyonu: Bazı bölgelerde ulaşım ve hizmet maliyetleri farklılık gösterebilir.
HIZLI TESPİT
(Statik Ön Kontrol)
KULLANIM YERLERİ
√ Bina için ön inceleme amaçlı
√ Var olan hasarın kontrol edilmesi
√ Bilgi amaçlı rapor talepleri
X Kentsel Dönüşüm İşlemlerinde
X Resmi kurum işlemlerinde
YAPILAN ÇALIŞMALAR
√ Gözlemsel olarak binanın incelenmesi
√ Varsa hasarların incelenmesi
√ Hasar sebepleri ve çözümleri belirlenmesi
√ Tahribatsız yöntemlerle bina malzeme kalitesi yaklaşık olarak belirlenmesi
√ Rapor hazırlanması ve sunulması
ORTA SEVİYE TESTLER
(RBTEİE 2019)
KULLANIM YERLERİ
√ Bina için ön inceleme amaçlı
√ Var olan hasarın kontrol edilmesi
√ Bilgi amaçlı rapor talepleri
√ Kentsel dönüşüm rapor talepleri
X Resmi kurum işlemlerinde
YAPILAN ÇALIŞMALAR
√ Gözlemsel olarak binanın incelenmesi
√ Varsa hasarların incelenmesi
√ Hasar sebepleri ve çözümleri belirlenmesi
√ Zemin kattan karot numunesi alınması
√ Zemin ve alt katlardan tahribatlı ve tahribatsız donatı tespiti yapılması
? İsteğe/talebe bağlı sismik zemin etüt raporu hazırlanması
√ Bilgisayar analizleri ve raporlama
KAPSAMLI TESTLER
(TBDY2018)
KULLANIM YERLERİ
√ Bina için ön inceleme amaçlı
√ Var olan hasarın kontrol edilmesi
√ Bilgi amaçlı rapor talepleri
X Kentsel dönüşüm rapor talepleri
√ Resmi kurum işlemlerinde
YAPILAN ÇALIŞMALAR
√ Gözlemsel olarak binanın incelenmesi
√ Varsa hasarların incelenmesi
√ Hasar sebepleri ve çözümleri belirlenmesi
√ Her kattan karot numunesi alınması
√ Her kattan tahribatlı ve tahribatsız donatı tespiti yapılması
? İsteğe/talebe bağlı sismik zemin etüt yada sondajlı zemin etütü raporu hazırlanması
√ Bilgisayar analizleri ve raporlama
Deprem testi ücretleri, yapılacak çalışmanın şekline, raporun kullanım amacına ve rapor için yapılacak çalışmalara bağlı olarak 15.000 TL ile 25.000 TL’den başlar da üst seviyelere kadar ulaşabilir.
Ülkemizde deprem testi veya deprem dayanıklılık belirleme çalışmaları üç biçimde yapılmaktadır. Tabi bu yöntemleri ve kullanım alanları birbirinden farklıdır. Bu durumda rapor talebinin neden oluştuğu ve rapor sonunda talep edenin hangi bilgiye ulaşmak istediği önem kazanmaktadır.
1.) HIZLI TESPİT (GÖZLE KONTROL):
Bu resmi bir yöntem olmayıp sadece yapı ve deprem konularında uzman, deneyimli mühendislerin mevcut yapıların durumunu gözlemleme yaparak tespit etme çalışmalarıdır. Bu çalışmalarda zemin etüt çalışmaları yapılmaz. Binanın taşıyıcı sistemi, çevresel faktörler ve binanın eleman durumu incelenerek maliklere ve rapor talep edenlere genel amaçlı bilgiler verilir. Ayrıca basit tahribatsız yöntemlerle bina malzeme (beton, donatı) nitelikleri de belirlenmeye çalışılır. Bazı durumlarda deprem sonrası kurumların talep ettiği bina hasar raporu olarak da kullanılır. Olan deprem sonrası binada hasar mevcut mu, mevcut ise bu hasarın türü ve niteliği belirlenmesi çalışmalarını da kapsamaktadır.
- KULLANIM YERLERİ:
- Genel amaçlı bilgi edinmek istendiğinde.
- Hızlı yöntemlerle binanızın size belirttiği uyarıların (çatlak, yarılma açılma çökme v.b.) uzman tarafından incelenmesi ve yol haritası çıkarılması istendiğinde.
- Hızlı testlerde binanızdan numune alınmayacak olup tamamı gözleme dayalı olarak oluşan hasarın sebebi, ileri ki aşamalarda karşılaşabileceğiniz sorunlar ve geçici çözüm önerileri sunulması işlemlerini kapsar.
- Bazı büyük depremler sonrası kurumların talep ettiği binada deprem etkisiyle hasar oluşup oluşmadığı ve oluşan hasarın türünün, tehlikesinin belirlenme çalışmalarıdır.
- FİYATA DAHİL HİZMETLER
- Binanın mümkün olan tüm katlarının ve elemanlarının gezilmesi ve incelenmesi
- Binada varsa yapısal hasarların nedenlerinin varsa çözüm yöntemlerinin belirlenmesi
- Basit tahribatsız yöntemlerle binadan testler yapılarak beton ve donatı niteliklerinin belirlenmesi
2.) ORTA SEVİYE TESTLERE (RBTEİE2019):
Binanın bir katından numune alınarak binanın durumunun belirlenmesi çalışmalarıdır. Bu yöntem 6306 sayılı kanun kapsamında belirtilen esaslara göre rapor hazırlanması kapsar.
- KULLANIM YERLERİ:
- Binanızın durumunun genel amaçlı öğrenilmesi talep edildiğinde,
- Yapının oluşturan kolonların beton ve donatı miktarı, beton kalitesine bağlı olarak kendi yükleri ve deprem gibi dış etkilere karşı dayanımını belirlenmesi amacıyla,
- Kentsel dönüşüme girecek maliklerin resmi sürecin başlatılmasından önce bilgi amaçlı ve yol haritası hazırlanması amacıyla,
- Kentsel dönüşüm sürecinin başlatılması için ilgili belediye veya İstanbul dışındaki illerde Çevre Şehircilik Müdürlüğü ilgili birimlerine sunulması amacıyla zemin etüdü dahil edilerek sunulması için.
- FİYATA DAHİL HİZMETLER
Toplam yapı alanı en fazla 1500 m2 alana kadar olan binalara minimum fiyata dahil olan hizmetler;
-
- Binanın zemin katından 12 adet test çekici uygulaması,
- Binanın zemin katından 6 adet karot numunesi alınması,
- Binanın zemin katından 3 adet kolondan tahribatsız donatı tespiti ve 3 adet kolondan tahribatlı donatı tespiti.
- Bodrum kattan kolonlardan 3 adet kolondan tahribatsız donatı tespiti ve 3 adet kolondan tahribatlı donatı tespiti.
- 1500 m2 kadar binaların deprem risk raporunun hazırlanması.
- Bilgi amaçlı raporlarda 1 nüsha rapor ve 1 adet CD halinde çalışmalar teslim edilir. Kentsel dönüşüm raporlarında ise hazırlanan raporlar malike verilmeksizin ilgili belediyeye teslim edilir.
- İLAVE ÜCRETLER:
-
- Bir bodrumdan fazla ilave toprak altında bodrum mevcut ise bu katlarda da tespit yapılacağı için ücret değişmektedir.
- Binada perde mevcutsa bu durumda yapılacak işlem miktarı artacağı için ücret değişmektedir.
- Binada imalat tarihinden sonra güçlendirme yapılmış ise bu durumda ücret değişmektedir
- Toplam yapı alanı 1500 m2 üzerinde ise ilave alan oranında ücret değişmektedir.
- Çalışmalarda müşteri talebiyle sismik zemin etüdü yapılmaktadır. Ancak sondajlı bir zemin etüt raporu talep edilirse ücret değişmektedir.
3.) KAPSAMLI SEVİYE TESTLER (TBDY2018):
Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği Bölüm 15: Mevcut binaların Değerlendirilmesi ve Güçlendirilmesi başlığı altında belirtilen tespit yöntemleriyle binanın tespitlerinin yapılması işlemleridir. Burada yapının her katından kolon ve kirişlerde yönetmelikte belirtilen miktarlarda donatı sıyırma ve okuması yapılır. Buna bağlı olarak her kattan en az 3 adet olmak üzere katın alanına göre karot (sertleşmiş beton numunesi) alınır. Numune miktarları binadaki eleman sayısına göre ve bina alanlarına göre değişiklik göstermektedir. Sayıla TBDY 2018 şatlarına göre belirlenecektir. Bu yöntem ülkemizde geçerli olan ve tüm binalarda kullanılabilecek en kapsamlı yöntemdir.
- KULLANIM YERLERİ:
- Binanızın durumunun genel amaçlı öğrenilmesi talep edildiğinde,
- Yapının oluşturan kolonların ve kirişlerin beton ve donatı miktarı, beton kalitesine bağlı olarak kendi yükleri ve deprem gibi dış etkilere karşı dayanımını belirlenmesi amacıyla,
- Kentsel dönüşüme girecek maliklerin resmi sürecin başlatılmasından önce bilgi amaçlı ve yol haritası hazırlanması amacıyla,
- Eğitim kurumu, hastane, okul, yurt, işyeri gibi binaların açılması veya faaliyetlerini sürdürmesi için ilgili Resmi İdarece istenilen durumlarda,
- FİYATA DAHİL HİZMETLER
- Teklif verilirken tüm yapılacak çalışmalar dikkate alındığından ve müşteri taleplerine göre fiyat belirlendiğinden dolayı ilave bir ücret oluşmamaktadır.
BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN
Binanızın güvenliğini test ettirmek ve güncel fiyat teklifi almak için bizimle hemen iletişime geçin. Uzman mühendis kadromuz, yapınıza özel detaylı bir analiz sunar.
Sayfamızdaki tüm içerik, yazı ve görseller firmamızca hazırlanmıştır. Firma izni olmadan içerik, yazı ve görsellerin bir kısmının veya tamamının kopyalanması ilgili yasalar ve telif hakları kanunlarınca suçtur. Firmamızca yapılan periyodik incelemelerde bu fiili işleyen firmalar ve müşterileri hakkında yasal işlem yapılacaktır.
Oluşturulma Tarihi: 12/06/2019
Güncelleme Tarihi: 16/04/2025