Kentsel Dönüşüm Devlet Destekleri

Kentsel Dönüşüm Devlet Destekleri

KENTSEL DÖNÜŞÜM DEVLET DESTEKLERİ

6306 sayılı kanununda ve uygulama yönetmeliğinin ilgili bölümlerinde çeşitli haklar ve kazanımlar ile maddi desteklerden bahsedilmektedir. En büyük fayda olarak salt çoğunluk ile karar alınması gösterilebilir. Bir çok mevcut kanun ve uygulamada karar almak için tüm hak sahiplerinin yada 4/5, 2/3 gibi oranlarda hak sahiplerinin birleşmesi gerekirsen 6306 sayılı kanun kapsamında yapılan düzenlemeler ile bu oran salt çoğunluğa çevrilmiştir. Bu sayede bir yapıda yeterli sayıda kişi birleşmesi ile müteahhit seçimi, sürecin başlanması ve hızlıca devam ettirilmesi için önemli fayda ve hız sağlayacaktır.

Ayrıca yine kanun ve yönetmeliklerde belirtildiği üzere; kredi veya kira yardımları, çeşitli harçlar ve ödemelerden muafiyet, kamulaştırma süreçlerinde getirilen hızlandırıcı maddeler ile inşaat sonrası satış işlemlerinde çeşitli kolaylıklar sağlanmıştır.

Kentsel Dönüşüm Devlet Desteklerinden Nasıl Faydalanabiliriz

Kentsel dönüşüm ve kentsel dönüşümün sağladığı devlet desteklerinden faydalanmanın ilk işlemi deprem risk raporu hazırlatılması işlemidir. Deprem risk raporları DİPU İNŞAAT Proje ve Uygulama gibi yetkili kentsel dönüşüm firmaları ve üniversitelere hazırlatılmalıdır. Burada piyasada yetkisiz olan veya aracılık yaparak firmaların fiyatlarının üzerine fiyat ekleyerek haksız ve gereksiz para kazanmaya çalışan firmalara dikkat edilmesini öneririz. Yetkili firmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı web sayfasında açıklanmıştır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığıyla Devlet tarafından sağlanan destekler 4 ana başlıkta toplanabilir.

Salt Çoğunlukla Karar Alabilme

07.11.2023 tarihinde kabul edilen 7471 sayılı kanun ile 6306 sayılı kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi kabul edilerek 09.11.2023 tarihinde 32364 sayılı resmi gazetede yayınlanmıştır. Bu kanun maddesi değişiklikleri içerisinde en önemli madde Salt Çoğunluk ile karar alınma maddesidir. Salt çoğunluk demek %50 fazlasının alacağı karar demektir. Bu durumda bir binada %50 + 1 oy ile kentsel dönüşüm sürecinde karar alınabilecek. Burada %50 + 1 değerinin kişi olarak değil arsa payı üzerinden tüm arsa paylarının %50 değerinden 1 fazlası olduğunu da belirtmek gerekir. Bu maddenin yürürlüğe giriş tarihi yayınlanma tarihinden bir yıl sonra olarak belirtilmiş olup 08.11.2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Yürürlükteki bir çok kanun ve uygulamada bir yapıda herhangi bir işlem yapılacağı zaman yapıdaki hak sahiplerinin tamamı, 4/5 yda 2/3 gibi oranları izni gerekiyorken 6306 sayılı kanunda bu oran Salt Çoğunluk olarak belirlenmiştir. Bu sayede süreç daha hızlı ilerlemekte ve müteahhit seçiminden diğer hak sahiplerinin sürece dahil olmasını sağlamak yada gerekli durumlarda kamulaştırma yapılması süreçlerini de hızlandırmıştır.

Kamulaştırma Kararının Alınması

Kentsel dönüşüm kanununun diğer kanunlardan farkı salt çoğunluk ile karar alınabilmesidir. Salt çoğunluk kararı ile müteahhit seçimi yapılabilir ve süreç başlatılabilir. Ancak bu karara uymayan maliklerin payları 6306 sayılı kanunda belirtildiği usul ve esaslar kapsamında kamuştırma yapılarak o paylarında sürece dahil olması sağlanabilir. Bu sayede binanın yıkım ve yenileme süreci daha hızlı ve sorunsuz olarak gerçekleşebilir.

Hisseleri oranında paydaşların salt çoğunluğu ile alınan karara katılmayanların arsa payları, Başkanlıkça rayiç değeri tespit ettirilerek ve bu değerden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılır. Bu suretle paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde bu paylar, riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarında tespit edilen rayiç bedeli dönüşüm projesini gerçekleştirecek olan Başkanlık, İdare veya TOKİ tarafından ödenmek suretiyle satın alınır. (Değişik cümle:29/11/2018-7153/23 md.) Riskli yapılarda ise anlaşma sağlayan diğer paydaşlara veya anlaşma sağlayan paydaşların kararı ile yapılan anlaşmaya uyularak işlem yapılmasını kabul etmek şartıyla üçüncü şahıslara satış yapılıncaya kadar satış işlemi tekrarlanır.

FAİZ DESTEĞİ:

Kentsel dönüşüm kanunu kapsamında kentsel dönüşüm kredisi desteği sağlanmaktadır. Kredi Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla anlaşmalı kentsel dönüşüm kredisi veren bankalar bulunmaktadır. Bu bankalara deprem risk raporu alındıktan ve yapınız kentsel dönüşüm kapsamına girdikten sonra başvuru yaparak kentsel dönüşüm kapsamında uygun faizli kredi imkanlarından yararlanabilmektedir.

Kredi kullanmak istediğiniz bankanın en yakın şubesine giderek kredi şartları ve güncel faiz oranları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kanun kapsamında, gerçek veya tüzel kişilerin bankalardan, İdarenin ise İller Bankası Anonim Şirketinden veya bankalardan kullanacağı kredilere; Cumhurbaşkanınca belirlenen oranlarda Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından karşılanmak üzere faiz desteği verilebilir. Gerçek veya tüzel kişilere faiz desteği verilebilmesi için tahliye veya yıkım tarihinden itibaren en geç üç yıl içinde kredi almak üzere Başkanlıkla protokol imzalamış bankalara başvurulmuş olması gerekir.

KİRA YARDIMI:

Kentsel dönüşüm yasası kapsamında Deprem Risk Raporu firmamızdan almış olan maliklere ve riskli yapıda oturan kiracılara kentsel dönüşüm kanunu kapsamında kira yardımı yapılmaktadır. Kentsel dönüşüm kira yardımı yapı sahiplerine ikamet eden maliklere verilebilmektedir.

Anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapıların maliklerine tahliye veya yıkım tarihinden itibaren Başkanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabilir. Yardım süresi riskli alan dışındaki riskli yapılarda 18 aydır. Riskli ve rezerv yapı alanlarında kira yardımı süresi 48 ayı geçmemek şartı ile ilgili kurumca belirlenir. Aylık kira bedeli Başkanlıkça belirlenir. İnşaat halinde olup içinde ikamet edilen yapılarda kira yardımı veya faiz desteğinden, sadece inşaat halindeki yapıda ikamet edilen bağımsız bölümlerin malik, kiracı ve sınırlı ayni sahipleri faydalanır. Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine mümkün olması hâlinde, kira yardımı yerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine kadar geçici konut veya işyeri tahsisi yapılabilir.

HARÇ VERGİ ÜCRET MUAFİYETLERİ:

6306 sayılı kanun kapsamında faydalanan yapılardan çeşitli ödemeler, harç ve ücretlerden muaf tutulmaktadır. Bu muafiyetler:

Kanunun 7 nci maddesinin dokuzuncu ve onuncu fıkralarında belirtilen şartlar dahilinde alınmaması gereken harç, vergi ve ücretler şunlardır:

a) 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesi uyarınca alınan noter harçları.

b) 492 sayılı Kanunun 57 nci maddesi uyarınca alınan tapu ve kadastro harçları.

c) 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 79 uncu, mükerrer 79 uncu, 80 inci ve ek 1 inci maddeleri uyarınca belediyelerce alınan harçlar.

ç) 1/7/1964 tarihli ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu uyarınca damga vergisine tâbi kâğıtlar sebebiyle alınan damga vergisi.

d) 8/6/1959 tarihli ve 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu uyarınca alınan veraset ve intikal vergisi.

e) Kullandırılacak kredilerden dolayı lehe alınacak paralar sebebiyle 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu uyarınca alınması gereken banka ve sigorta muameleleri vergisi.

f) Kurum ve kuruluşlarca döner sermaye ücreti adı altında alınan bütün ücretler ile riskli olarak tespit edilen yapı ile bu yapının yerine yapılacak yeni yapıya ilişkin olarak belediye meclisi kararı ile belirlenen ve alınan her türlü ücret.

Sayfamızdaki tüm içerik, yazı ve görseller firmamızca hazırlanmıştır. Firma izni olmadan içerik, yazı ve görsellerin bir kısmının veya tamamının kopyalanması ilgili yasalar ve telif hakları kanunlarınca suçtur. Firmamızca yapılan periyodik incelemelerde bu fiili işleyen firmalar ve müşterileri hakkında yasal işlem yapılacaktır.

Oluşturulma Tarihi: 06/07/2012

Güncelleme Tarihi: 18/03/2025