Kentsel dönüşüm kanunu kapsamında mevcut yapısının inceletilerek deprem risk raporu almış ve rapor sonucunda Riskli Yapı olarak tescillenmiş yapılarda oturan hak sahipleri ile bu yapılarda oturan kiracılara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm kira yardımı yapılmaktadır.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı
Kentsel dönüşüm kanunu kapsamında mevcut yapısının inceletilerek deprem risk raporu almış ve rapor sonucunda Riskli Yapı olarak tescillenmiş yapılarda oturan hak sahipleri ile bu yapılarda oturan kiracılara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm kira yardımı yapılmaktadır. Kira yardımları riskli yapılarda 18 ay, riskli ve rezerv yapı alanlarında ise en çok 48 ay ödeme yapılmaktadır. Kira yardımı başvurusu yapacak maliklerin 6306 sayılı kanun kapsamında kredi faiz desteği kullanamayacaklardır.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Şartları :
Kira yardımı başvuruları İlçe Belediyeleri Kentsel Dönüşüm Birimlerine başvuru yapabileceklerdir. Kira yardımına başvurulması için öncelikle aşağıdaki temel şartların sağlanması gerekmektedir. Kentsel dönüşüm kanunu kapsamında kira yardımı alabilmek için öncelikle yapınızın Riskli Yapı olduğu DİPU Kentsel Dönüşüm ve benzeri lisanslı yetkili firmalar tarafından Riskli Yapı Tespiti yapılması gerekmektedir. Deprem Risk Raporu adı verilen bir rapor ile tespitin yapılması ardından kentsel dönüşüm kredi faiz desteği almayacak olan malikler veya kiracılar ile sınırlı ayni hak sahipleri kira yardımına başvuru yapabilirler. Kira yardımları işyerleri ve konutlar için ödenmektedir.
√ 6306 sayılı kanun kapsamından firmamızdan yada firmamız gibi lisanslandırılmış bir kuruluştan Deprem Risk Raporu düzenlenmiş olmalıdır. Raporun sonucunda yapının RİSKLİ YAPI olduğu belirlenmelidir.
√ Hazırlanan rapor ARAAD sistemi üzerinden ilgili belediyeye onaylatılması yine lisanslı yetkili firmamız tarafından yapılmalı ve süreç tamamlandığında başvuru sahibine bilgi verilmelidir.
√ Rapor sonrası bina boşaltılmalı ve yıkım işlemi yapılmalıdır.
√ İlgili belediyesine dilekçe ile başvuru yapılmalıdır.
√ Başvurulurda kullanılacak ödemenin yatacağı hesap T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ait vadesiz hesap olması gerekmektedir.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Kadar :
6306 sayılı kanun kapsamında yapılan kira yardımları İstanbul’da bağımsız birim maliklerine 8.000 TL iken Ankara, Antalya, Bursa, İzmir’de 6.500 TL ödeme yapılmaktadır. Diğer büyük şehirlerde rakam 5.500 TL bu büyük şehirler dışındaki diğer illerde ise bu rakam 4.500 TL olarak 2025 yılı için belirlenmiştir. Bununla birlikte o bağımsız birimde ikamet eden kiracılar tek seferlik iki kira yardımı kadar ücreti taşınma yardımı olarak alabilmektedir. Benzer biçimde sınırlı ayni hak sahiplerine tek seferlik 5 kira yardımı tutarında ücret ödenmektedir.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvuru Evrakları :
Çevre ve şehircilik bakanlığı Altyapı ve kentsel dönüşüm müdürlüğünce yayınlanan kira yardımı uygulama kılavuzundanda belirtilen evraklar aşağıdaki gibidir.
MALİKLERİN KİRA YARDIMI BAŞVURUSU;
Malikler, riskli yapıdaki konut ve işyerleri için kira yardımı başvurusunu aşağıda belirtilen bilgi ve belgelerle yapar:
a) Başvuru dilekçesi (ilgili belediyesinden temin edilebilir)
b) Başvuru sahibinin tüzel kişi olması halinde başvuru dilekçesini imzalayan kişinin tüzel
kişiliği temsil yetkisine sahip olduğunu gösteren imza sirküleri veya sicil tasdiknamesi,
c) Tapu Belgesi ve Güncel Taşınmaz Kaydı,
ç) Riskli yapının yıkım bilgisinin A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine girilmiş olması,
d) Gerçek/Tüzel kişilerin kira yardımı başvuru dilekçesinde yer alan T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Vadesiz TL İBAN bilgisine ait teyit amaçlı bir belge.
KİRACILARIN KİRA YARDIMI BAŞVURUSU;
(1) Riskli yapıda ikamet eden kiracılar, kira yardımı başvurusunu aşağıda belirtilen bilgi ve belgelerle yapar:
a) Başvuru dilekçesi (ilgili belediyesinden temin edilebilir)
b) Kiracının, riskli yapı için A.R.A.A.D. Bilgi Sistemi üzerinden Yapı Kimlik Numarası alındığı tarihte riskli yapıda ikamet ettiğine ve riskli yapıyı tahliye ettiğine dair eski ve yeni adreslerini gösteren Adres Bilgileri Raporu,
c) Riskli yapının yıkım bilgisinin A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine girilmiş olması,
ç) Gerçek/Tüzel kişilerin kira yardımı başvuru dilekçesinde yer alan T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Vadesiz TL İBAN bilgisine ait teyit amaçlı bir belge.
(2) Riskli yapıda işyeri işleten kiracılar kira yardımı başvurusunu aşağıda belirtilen bilgi ve belgelerle yapar:
a) Başvuru dilekçesi (EK-1 veya EK-2),
b) Başvuru sahibinin tüzel kişi olması halinde başvuru dilekçesini imzalayan kişinin tüzel kişiliği temsil yetkisine sahip olduğunu gösteren imza sirküleri veya sicil tasdiknamesi,
c) Kiracının, riskli yapı için A.R.A.A.D. Bilgi Sistemi üzerinden Yapı Kimlik Numarası alındığı tarihte riskli yapıda işyeri işlettiğine ve riskli yapıyı tahliye ettiğine dair Riskli Yapı Tespit Raporu’nda belirtilen adres bilgileri ile uyumlu olacak şekilde eski ve yeni adreslerini gösteren bağlı olduğu odadan alınacak oda sicil kaydı veya vergi dairesinden alınan yazı (Gerçek kişi mükelleflerden ilgili odalara kayıt yaptırmayan ve adres değişliklerini bildirmeyenlerden, riskli yapıda işyeri işletildiği tarih ile işyerinin tahliye edildiği tarihi belgelemek üzere, ilgili vergi dairesinden alınacak onaylı yazı veya onaylı Yoklama Fişlerindeki tarihler dikkate alınır.),
ç) İşyeri kapatılmışsa kapatıldığına dair ilgili vergi dairesi veya meslek odasından alınan yazı,
d) Riskli yapının yıkım bilgisinin A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine girilmiş olması,
e) Gerçek/Tüzel kişilerin kira yardımı başvuru dilekçesinde yer alan T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Vadesiz TL İBAN bilgisine ait teyit amaçlı bir belge.
SINIRLI AYNİ HAK SAHİPLERİNİN KİRA YARDIMI BAŞVURUSU
(1) Riskli yapıda ikamet eden sınırlı ayni hak sahipleri, kira yardımı başvurusunu aşağıda belirtilen bilgi ve belgelerle yapar:
a) Başvuru dilekçesi (ilgili belediyesinden temin edilebilir)
b) Sınırlı ayni hak sahipliğini gösteren Tapu Belgesi ve taşınmaza ait Güncel Taşınmaz Kaydı (Kat mülkiyetli/kat irtifaklı tapularda sınırlı ayni hak sahipliğini gösteren şerh bulunmalıdır.),
c) Sınırlı ayni hak sahibinin, riskli yapı için A.R.A.A.D. Bilgi Sistemi üzerinden Yapı Kimlik Numarası alındığı tarihte yapıda ikamet ettiğine ve riskli yapıyı tahliye ettiğine dair eski ve yeni adreslerini gösteren Adres Bilgileri Raporu,
ç) Riskli yapının yıkım bilgisinin A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine girilmiş olması.
d) Gerçek/Tüzel kişilerin kira yardımı başvuru dilekçesinde yer alan T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Vadesiz TL İBAN bilgisine ait teyit amaçlı bir belge.
(2) Riskli yapıda işyeri bulunan sınırlı ayni hak sahipleri kira yardımı başvurusunu aşağıda belirtilen bilgi ve belgelerle yapar:
a) Başvuru dilekçesi (ilgili belediyesinden temin edilebilir)
b) Başvuru sahibinin tüzel kişi olması halinde başvuru dilekçesini imzalayan kişinin tüzel kişiliği temsil yetkisine sahip olduğunu gösteren imza sirküleri veya sicil tasdiknamesi,
c) Sınırlı ayni hak sahipliğini gösteren Tapu Belgesi ve taşınmaza ait Güncel Taşınmaz Kaydı (Kat mülkiyetli/kat irtifaklı tapularda sınırlı ayni hak sahipliğini gösteren şerh bulunmalıdır.),
ç) Sınırlı ayni hak sahibinin, riskli yapı için A.R.A.A.D. Bilgi Sistemi üzerinden Yapı Kimlik Numarası alındığı tarihte riskli yapıda işyeri işlettiğine ve riskli yapıyı tahliye ettiğine dair Riskli Yapı Tespit Raporu’nda belirtilen adres bilgileri ile uyumlu olacak şekilde eski ve yeni adreslerini gösteren bağlı olduğu odadan alınacak oda sicil kaydı veya vergi dairesinden alınan yazı (Gerçek kişi mükelleflerden ilgili odalara kayıt yaptırmayan ve adres değişliklerini bildirmeyenlerden, riskli yapıda işyeri işletildiği tarih ile işyerinin tahliye edildiği tarihi belgelemek üzere, ilgili vergi dairesinden alınacak onaylı yazı veya onaylı yoklama fişlerindeki tarihler dikkate alınır.),
d) İşyeri kapatılmışsa kapatıldığına dair ilgili vergi dairesi veya meslek odasından alınan yazı,
e) Riskli yapının yıkım bilgisinin A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine girilmiş olması,
f) Gerçek/Tüzel kişilerin kira yardımı başvuru dilekçesinde yer alan T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Vadesiz TL İBAN bilgisine ait teyit amaçlı bir belge.
KAMU LOJMANLARINDA İKAMET EDEN KİRACILARIN KİRA YARDIMI BAŞVURUSU
6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilen kamu lojmanlarında ikamet eden kiracılar, kira yardımı başvurusunu aşağıda belirtilen bilgi ve belgelerle yapar:
a) Başvuru dilekçesi, (ilgili belediyesinden temin edilebilir)
b) Lojmanda ikamet eden kiracının, riskli yapı için A.R.A.A.D. Bilgi Sistemi üzerinden Yapı Kimlik Numarası alındığı tarihte riskli yapıda ikamet ettiğine ve riskli yapıyı tahliye ettiğine dair eski ve yeni adreslerini gösteren Adres Bilgileri Raporu (Lojmanda ikamet eden hak sahiplerinin Adres Bilgileri Raporu ibraz edememesi durumunda riskli yapı olarak tespit edilen kamu lojmanlarında Yapı Kimlik Numarası’nın alındığı tarihte ikamet ettiğine dair Riskli Yapı Tespit Raporu’nda belirtilen adres bilgileri ile uyumlu ilgili kurumdan alınan lojman tahsis belgesi ve tahliye yazısı ile de ikamet şartı sağlanmış olur.),
c) Riskli yapının yıkım bilgisinin A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine girilmiş olması,
ç) Gerçek kişilerin kira yardımı başvuru dilekçesinde yer alan T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Vadesiz TL İBAN bilgisine ait teyit amaçlı bir belge.
KİRA YARDIMI BAŞVURULARINDA GÖZETİLECEK HUSUSLAR
(1) Gerçek/Tüzel kişilerin kira yardımı başvuru dilekçesinde yer alan T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Vadesiz TL İBAN bilgisine ait teyit amaçlı bir belge talep edilir. Başvuru gerçek kişi tarafından yapılmış ise T.C. Kimlik Numarası ve IBAN’ının, başvuru tüzel kişilik adına yapılmış ise Vergi Kimlik Numarası ve IBAN’ının uyumlu olmasına dikkat edilir. Ayrıca başvuru vekâleten yapılmış ve kira yardımının vekilin hesaplarına yatırılması talep ediliyor ise vekâlet türüne göre IBAN bilgisinin vekilin adına olmasına dikkat edilir.
(2) Risk teşkil ettiği gerekçesi ile 6306 sayılı Kanunun 6/A maddesi kapsamında ilgili idarece tahliyesi sağlanan ancak riskli yapı tespit raporu tahliyeden sonra düzenlenen yerlerde maliklerin, söz konusu riskli yapıda ikamet eden kiracıların ve sınırlı ayni hak sahiplerinin kira yardımı başvuruları olumlu değerlendirilebilir.
(3) Vekâletname ile yapılan başvurularda;
a) Sadece kira yardımı başvurusu yapılması için verilen vekâletnamede “6306 sayılı Kanun kapsamında kira yardımı başvurusu yapmaya yetkilidir.” ibaresinin,
b) Hem kira yardımı başvurusu yapılması ve hem de yapılacak kira yardımı ödemesinin alınması için verilen vekâletnamede “6306 sayılı Kanun kapsamında kira yardımı başvurusu yapmaya ve kira yardımı bedellerini almaya yetkilidir.” ibaresinin, yer alması gerekir.
c) Vekâletnamenin aslı veya fotokopisi ile vekilin kimlik fotokopisi alınır. Vekâletnamenin fotokopisinin alınması durumunda, “aslı görülmüştür” kaşesi basılır ve işlemi yapan personelin adı-soyadı yazılarak imzalanır. Başvurulara ilişkin evraklar Yapı kimlik Numarasına göre arşivlenir.
(4) Kısıtlılar adına, mahkeme kararı ile atanan vasileri; 18 yaşından küçük çocuklar adına ise velileri veya vasileri kira yardımı için başvuruda bulunabilir.
(5) Bağımsız bölümün hisseli olduğu başvurularda, her hak sahibi, hissesi oranında kira yardımından faydalanabileceği için her hak sahibi adına ayrı ayrı başvuru dilekçesi alınır.
(6) Kira yardımı başvuru dilekçelerinde; hak sahibinin adı, soyadı/unvanı, T.C. Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarası, adresi, başvuru sahibine ait T.C. Ziraat Bankası A.Ş. vadesiz TL banka hesap numarası ve imzasının bulunması gerekir. Ayrıca vekâlet ile yapılan başvurularda vekilin adı, soyadı, T.C. Kimlik Numarası ve imzasının eksiksiz olması gerekir. Başvuru sahibinden T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Vadesiz TL İBAN bilgisine ait teyit amaçlı bir belge istenilecek olup, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. hesabı olmayan hak sahiplerine ödeme yapılmayacaktır.
(7) Kira yardımı başvurularında hak sahipleri tarafından verilen belgelerin aslı veya fotokopisi alınır. Fotokopi alınmışsa “aslı görülmüştür” kaşesi basılır ve işlemi yapan personelin adı-soyadı yazılarak imzalanır. Başvurulara ilişkin evraklar Yapı kimlik Numarasına göre arşivlenir.
(8) Bağımsız bölümü belli olmayan arsa paylı tapular ile yapılan başvurularda; yukarıda istenilen belgelere ilave olarak Riskli Yapı Tespit Raporu’nda belirtilen adres ve ada/parsel bilgileri ile uyumlu olacak şekilde bağımsız bölümü ve bağımsız bölümdeki hisse oranını gösteren Bina Emlak Vergi Beyannamesi istenilir.
(9) Kira yardımı başvurusunda bağımsız bölüm numarası (konut/işyeri-iç kapı numarası) önemli olup; A, B, C vb. blok numaraları mevcut ise bu durumun başvuru dilekçesinde ve A.R.A.A.D. Bilgi Sistemi’nin açıklamalar bölümünde belirtilmesi gerekir.
(10) Riskli Yapı Tespit Raporu’nda belirtilen adres ile Adres Bilgileri Raporu’nda belirtilen adresin uyumsuz olması halinde, hak sahibi adına (veya hak sahibinin 1., 2. ve 3. Derece kan ve kayın hısımlığı olan aile bireyleri adına) kayıtlı ve Riskli Yapı Tespit Raporu’nda belirtilen adres bilgileri ile uyumlu olan, riskli yapı için Yapı Kimlik Numarasının alındığı tarihten önceki son üç aydan veya sonraki ilk üç aydan herhangi birine ait tüketim miktarı aranmaksızın elektrik, su, doğalgaz veya sabit hatlı olmak şartıyla telefon/internet hizmetleri ile ilgili herhangi bir fatura veya ilgili belediyesinden alınmış numarataj belgesiyle bu belgeler arasındaki adres uyumsuzluğu giderilebilir.
(11) Kira yardımı başvurularında fatura talep edilen durumlarda:
a) Faturanın temin edilememesi halinde, Riskli Yapı Tespit Raporu’nda belirtilen adres ile uyumlu olacak şekilde hak sahibi adına kayıtlı yetkili kurumca onaylı, riskli yapı için Yapı Kimlik Numarası’nın alındığı tarihten önceki son üç aydan veya sonraki ilk üç aydan birine ait elektrik, su, doğalgaz veya sabit hatlı olmak şartıyla telefon/internet hizmetleri ile ilgili herhangi bir abonelik dökümü ile de fatura şartı sağlanmış sayılır.
b) Faturanın, hak sahibinden farklı bir kişi adına olması durumunda; faturanın, 1. derece (anne, baba, çocuklar, evlatlık), 2. derece (dedeler, nineler, kardeşler, torunlar) ve 3. derece (amca, hala, dayı, teyze, yeğenler) kan ve 1. derece (kaynana, kayınbaba), 2. derece (eşin kardeşleri, dedesi ve ninesi) ve 3. derece (eşin yeğenleri, dayısı, halası, amcası) kayın hısımlığı olan aile bireylerinden biri adına olması durumunda ve bu durumun Nüfus Kayıt Örneği ile belgelendirilmesi halinde fatura şartı sağlanmış sayılır.
c) Faturanın vefat eden eş, 1., 2. ve 3. derece kan ve kayın hısımlığı aile bireylerinden biri adına olması durumunda, söz konusu kişilerin vefat ettiğinin belgelendirilmesi (mirasçılık belgesi, ölüm belgesi veya Nüfus Kayıt Örneği ile) halinde fatura şartı sağlanmış sayılır.
(12) Riskli yapı yıktırıldıktan sonra Ulusal Adres Veri Tabanı’ndaki eski adres silinmiş olacağından riskli yapının tahliyesinden sonra alınması gereken Adres Bilgileri Raporu’nun, riskli yapı yıktırılmadan önce alınması esastır. Ancak, riskli yapı yıktırıldıktan sonra alınan Adres Bilgileri Raporu’nda riskli yapı adresinin silindiğine dair kayıt bulunuyor ise, eski adresi gösteren, riskli yapı için Yapı Kimlik Numarası’nın alındığı tarihten önceki son üç aydan veya sonraki ilk üç aydan herhangi birine ait tüketim miktarı aranmaksızın elektrik, su, doğalgaz veya sabit hatlı olmak şartıyla telefon/internet hizmetleri ile ilgili fatura ile eski adresin tespiti yapılır.
(13) İşbu Kılavuzda belirtilen başvuru evraklarından herhangi birisi (tapu belgesi veya adres bilgileri raporu vb.) temin edilmeden başvuru yapılması durumunda, başvuru süresiyle ilgili mağduriyet oluşturulmaması amacıyla, başvurunun kabul edilerek evrak kayıt tarihi ve sayısı verilir, A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine eksik evraklı kira yardımı başvurusu olarak girişi yapılır ve eksik evrakın tamamlanmasının ardından ödemeler başlatılır.
(14) Kira yardımı ödemelerinin başlatılabilmesi için riskli yapının yıkımının gerçekleşmiş olması gerekir. Ancak A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine yıkım tarihinin girilmemiş olması durumunda öncelikle Yanan Yıkılan Yapılar Formu’nun istenilmesi, söz konusu formun temin edilememesi halinde ilgili Belediyesinden yapının yıkıldığına yönelik alınan yazı ile A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine riskli yapının yıkım tarihinin girişinin yapılmasını müteakip kira yardımı girişleri yapılabilir.
(15) Riskli Yapı Tespit Raporu’ndaki adres bilgileri ile kira yardımı başvurusu için sunulan diğer belgelerdeki bilgilerin birbirleriyle uyumlu olması gerekir. Bu çerçevede;
a) Riskli Yapı Tespit Raporu’ndaki adres bilgilerinin veya bağımsız bölüm sayısının hatalı olduğunun anlaşılması halinde, Riskli Yapı Tespit Raporu’nu hazırlayan lisanslı kuruluşça Rapordaki bilgilerin düzeltilmesi ve Müdürlükçe/Belediyece Riskli Yapı Tespit Raporu’nun düzeltilmiş halinin onaylanması,
b) Adres Bilgileri Raporu’ndaki adres bilgilerinin, Riskli Yapı Tesit Raporu’nda yer alan adres bilgileri ile uyumsuz olması halinde uyumsuzluğun belediyece numarataj belgesi ile düzeltilmesi,
c) Diğer belgelerdeki bilgilerde yanlışlık bulunması durumunda yanlışlıkların ilgili kurum/kuruluşlar tarafından onaylı resmi yazı ile düzeltilmesi, gerekir. Kira yardımı başvuruları, belirtilen belgelerdeki bilgiler birbiriyle uyumlu hale getirildikten sonra değerlendirilebilir.
(16) Arsa paylı tapu ile yapılan kira yardımı başvurularında;
a) Bağımsız bölüm tapuda belirtilmediğinden, riskli yapı tespit raporunda belirtilen adres ve ada/parsel bilgileri ile uyumlu olacak şekilde bağımsız bölümü, bağımsız bölümdeki hisse oranını gösteren ve yapının Yapı Kimlik Numarası alındığı tarih itibariyle geçerli olan Bina Emlak Vergi Beyannamesi istenir. Kira yardımı ödemeleri ibraz edilecek Bina Emlak Vergi Beyannamesindeki bina hisse oranlarına göre yapılır.
b) Arsa paylı tapularda hissesi bulunan maliklerden biri tarafından yapılan kira yardımı başvurularında; söz konusu riskli yapının tek bir bağımsız bölüm olması durumunda ibraz edilen Bina Emlak Vergi Beyannamesi tam hisse oranında ise, 1/1 hisse oranında kira yardımı alabilmesi için arsa paylı tapuda bahsi geçen diğer hak sahiplerinden de feragatname talep edilmesi gerekir.
(17) Bağımsız bölümün fatura veya emlak vergi beyannamesiyle tespit edilemediği köy yerleşim yerlerinde, Müdürlük/Belediyenin riskli yapıyı yerinde incelemesi sonucunda düzenlenecek olan Müdürlüğün/Belediyenin Tutanağına göre işlem yapılır. Bağımsız bölüm hiçbir şekilde tespit edilemiyorsa kira yardımı başvurusu kabul edilmez.
(18) Kira yardımı başvuruları için istenen Bina Emlak Vergi Beyannamesinin bina için düzenlenmiş olması ve ilgili bağımsız bölüm ile hissesini açıkça göstermesi gerekir. Kira yardımı başvurularında sunulan Bina Emlak Vergi Beyannamelerinde bağımsız bölüm numaralarının/hisse oranlarının belirtilmemiş olması durumunda ilgili Belediyeden bağımsız bölüm numaralarını/hisse oranlarını gösteren resmi bir yazının alınması gerekir. Ayrıca Arsa Emlak Vergi Beyannamesi ile işlem yapılması mümkün olmayacaktır.
(19) Elbirliği mülkiyetinin olduğu taşınmazlarda; mülkiyetin paylı mülkiyete dönüştürülmesinin sağlanması halinde maliklere hisseleri oranında kira yardımı yapılır. Mülkiyet paylı mülkiyete dönüştürülmemiş ise, mirasçılık belgesinde belirtilen hisse oranlarına veya hisse oranlarını gösteren Bina Emlak Vergisi Beyannamesine veya hisse oranlarını gösteren mahkeme kararına istinaden de maliklere hisseleri oranında kira yardımı yapılabilir.
(20) Aynı Yapı Kimlik Numarasındaki bağımsız bölümlerde hissedar olanlar, kira yardımı haklarını noterden verecekleri muvafakatname/feragatname ile diğer hissedarlara devredebilir. Verilecek muvafakatnamede/feragatnamede “söz konusu bağımsız bölümden dolayı alınacak kira yardımı hakkından diğer hissedar lehine feragat edildiğinin, 6306 sayılı Kanun kapsamında Başkanlıktan hiçbir hak ve talepte bulunulmayacağının ve faiz desteğinden de yararlanılmayacağının” açıkça belirtilmesi gerekir. Ayrıca söz konusu muvakatname/feragatname ile yapılan başvurularda bir T.C. Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarası için bir konut ve bir işyeri başvurularında ayrı ayrı olmak üzere bir hak sahibinin hisse oranının toplam da 1/1 hisse oranını aşmaması gerekir.
(21) Kira yardımı başvurusunda verilen tapunun vefat eden 1., 2. ve 3. derece kan ve kayın hısımlarından birine ait olması halinde, mirasçı olduğu mirasçılık belgesiyle tespit edilen başvuru sahipleri, işbu Kılavuzda belirtilen diğer şartları da sağlaması kaydıyla A.R.A.A.D. Bilgi Sisteminden girişleri sağlanarak mirasçılık belgesindeki hisseleri oranında kira yardımından faydalanabilir. Mirasçılık yoluyla intikal eden arsa paylı tapularda vefat eden kişinin adına kayıtlı bina emlak vergi beyannamesi ile kira yardım başvurusu yapılabilir.
(22) Tüzel kişiliği sonlandırılamamış konut yapı kooperatiflerinde bağımsız bölüm tapuları oluşturulmadığından, 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre düzenlenmiş ve bağımsız bölümün hangi hak sahibine ait olduğunu gösteren noter onaylı Kooperatif Ortaklar Defteri örneği ile yapılan kira yardımı başvuruları değerlendirilir.
(23) Riskli yapıda kapıcı (apartman görevlisi) olarak ikamet edenler, apartman görevlisi olarak çalıştıklarını belgelendirmeleri (Noter onaylı karar defteri veya SGK’dan alınmış aylık hizmet listesi ile) halinde aylık kira bedelinin beş katı kadar defaten kira yardımından faydalanabilecektir. Ancak, Risk Tespit Raporu’nda apartman görevlisi dairesinin görülmemesi nedeniyle A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine kira girişinin yapılamaması durumunda; söz konusu Riskli Yapı Tespit Raporu’nu düzenleyen lisanslı kuruluş tarafından bağımsız bölüm sayısının düzeltilmesi ve Müdürlüğün/Belediyenin Risk Tespit Raporu’nu onaylanmasını müteakip hak sahiplerinin talepleri değerlendirilebilecektir.
(24) Tapu Tahsis Belgesi ibraz eden maliklerin kira yardımı başvurularında Tapu Belgesi aranmaz.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI SORGULAMA
Kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulama nasıl yapılır? Kentsel dönüşüm kira yardımı evrak sorgulama nasıl yapılır? Kentsel dönüşüm kira yardımım kaç ay daha yatacak? Kentsel dönüşüm kira yardımım ne zaman başlayacak?
Tüm bu sorularınızın cevabı için Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından yayınlanan ARAAD sistemi üzerinden rahatlıkla görebilirsiniz. Aşağıdaki videoda sistem girişi sizlere anlatılmaya çalışılmıştır.
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK ve İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞKANLIĞI Kira yardım klavuzu yanda mevcuttu. Bu klavuz ile gerekli tüm açıklamalara ulaşılabilecektir. Detaylı bilgiyi ilgili ilçe belediyelerinizle görüşerek de alabilirsiniz.
Sayfamızdaki tüm içerik, yazı ve görseller firmamızca hazırlanmıştır. Firma izni olmadan içerik, yazı ve görsellerin bir kısmının veya tamamının kopyalanması ilgili yasalar ve telif hakları kanunlarınca suçtur. Firmamızca yapılan periyodik incelemelerde bu fiili işleyen firmalar ve müşterileri hakkında yasal işlem yapılacaktır.
Oluşturulma Tarihi: 06/07/2012
Güncelleme Tarihi: 14/04/2025