DEPREM DAYANIKLILIK RAPORU VE TESTLERİ

Deprem Dayanıklılık Raporu
Deprem dayanıklılık raporu binanın kendi yükleri ve deprem etkilerinin birleşik etkisi altında dayanımını belirlenmesi çalışmalarıdır.
Deprem dayanıklılık raporu: Kentsel Dönüşüm kanunu veya Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği esaslarına göre binadan karot numuneleri, donatı tespitleri ve yüklerin belirlenmesi ile binanın olası deprem durumundaki dayanımını belirlemek amacıyla yapılan çalışmaları içermektedir.
Deprem dayanıklılık testinde amaç binanın deprem anında alacağı hasarı belirlemektedir. Günümüzde yapılan çalışmalarda 1999 ve öncesi yapıların mühendislik hizmeti çok az kısmının gördüğü anlaşılmaktadır. Mühendislik hizmetinden kast ettiğimi ise sadece projelerinin mevcut olmasıdır. Tabi bu projelerin bir çoğu 1975 yönetmeliğine göre tasarlanmıştır. Zamanına göre iyi bir yönetmelik olsa bile aslında bir çok konuda eksiklikler barındırmaktadır. Ancak asıl sorun projeden çok uygulamadaki hatalardır.
Mevcut ve eski binalarımızın bir çoğunda öncelikli sorun beton kalitesidir. Yapılan testlerde görülmüştür ki;
- Beton içinde bir çok yabancı deniz kabukları ve diğer etkenler mevcuttur
- Beton içindeki çimento kum oranı yetersizdir.
- Beton dökülmesinden sonra uygun kürleme (sulama vb.) işlemleri yapılmamış ve dayanım kazanmamıştır
Buna ilave olarak donatı sınıfı eski yapılarda nervürsüz olan BÇI veya günümüz adıyla S220 çeliği kullanılmıştır. Bu donatı çeliği öncelikle nervürsüz olduğundan dolayı deprem anında beton ve donatı birlikte çalışamamakta ve ayrılmalar ve kopmalar olmaktadır. Ayrıca düşük dayanımı sebebiyle de aşırı şekil değiştirmeler hatta bazı durumlarda kopmalar meydana gelmektedir. Buna ilave olarak etriye aralıkları da eski yapılarımızda maalesef yetersiz olmaktadır. Tabi bu etkenlere binanın kullanımı sırasında meydana gelen dış etkiler olan sular, rüzgar aşındırmaları, eski depremler ve kullanım hasarları da eklendiğinde binanın deprem dayanıklılık durumu yetersiz olabilmektedir. Ayrıca öyle yapılar vardır ki deprem olmadan bile kendi ağırlığıyla yıkılmaktadır. Ülkemiz bu acı deneyimleri de çeşitli dönemlerde yaşamıştır.
Deprem Dayanıklılık Testi ve Raporu Nasıl Yapılır?
Deprem dayanıklılık testi çalışmalarında iki farklı yöntem kullanılmaktadır.
Birinci yöntem Türkiye Bina Deprem Yönetmeği şartlarına uygun olarak binanın olası depremler durumunda performansını belirlemeyi amaç edilmiştir. Bu tür yöntem genelde kurumların istediği ve binanın sağlam olup olmadığını göstermek amacıyla okullar, hastaneler, resmi kurumlar, eğitim kurumları, anaokulları ve kreşler, muayenehaneler gibi bir çok alanda kullanılabilir. Bu yöntemde binanın tüm katlarından ölçüm ve testler yapılarak binanın performansı belirlenmeye çalışılır.
Diğer bir yöntem ise kentsel dönüşüm işlemlerinde veya konut türü yapılarda maliklerin binanın depreme karşı durumunu öğrenmek amacıyla giriş ve alt katlardan çeşitli testler yapılarak piyasa adıyla tek kattan numune alma yöntemidir. Bu yöntem genel kabuller içermektedir ve amacı kentsel dönüşüme girecek veya girmesi gereken binaların uygun ve hızlı yöntemlerle belirlenmesidir.
Deprem Dayanıklılık Testi ve Raporu Fiyatları
Deprem dayanıklılık testi ve raporu fiyatları iki farklı yöntem ile belirlenmektedir. Bu sebepten kullanılacak yönteme göre ücret de değişmektedir.
Aşağıda iki farklı yöntem için fiyat teklifimiz yer almaktadır. Fiyat teklifimiz yapılacak çalışma türüne göre maliyet + hizmetler olarak belirlenmiştir. Fiyatlarımız aynı il içinde binanın konumuna, maliklerin maddi durumuna ve statüsüne bağlı olarak belirlenmez. Fiyat belirlenmesinde tek kriterimiz binanın alanı, kat sayısı ve yapılacak yöntemdir.
Lütfen aşağıdaki seçeneklerden size uygun olan yöntemi seçerek ilgili sayfasına ulaşabilir ve daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Deprem Dayanıklılık Raporu Neleri Kapsar?
-
Binanın taşıyıcı sisteminin performans analizi
-
Zemin etüdü verileri
-
Malzeme testleri (beton-karot, donatı tespiti)
-
Statik ve dinamik hesaplamalar
-
STA4CAD, PROTA, ETABS gibi lisanslı yazılımlar üzerinden yapılan yapısal simülasyonlar
Raporu Kimler Alabilir?
-
Bireysel bina sahipleri
-
Apartman yönetimleri
-
Belediyeler veya kamu kurumları
-
Kentsel dönüşüm sürecine girmek isteyen vatandaşlar
Nasıl Başvuru Yapılır?
-
Uzman mühendislik firmasıyla iletişime geçilir.
-
Yerinde inceleme ve numune alma yapılır.
-
Laboratuvar sonuçlarına göre analiz gerçekleştirilir.
-
Rapor hazırlanır ve teslim edilir.
Neden Önemli?
-
Can güvenliği için ilk adımdır
-
Kentsel dönüşüm başvurularında zorunludur
-
Kira yardımı ve devlet destekleri için temel belgedir
-
Olası depremler öncesi riskleri öngörmenizi sağlar
Deprem Dayanıklılık Raporu Ücreti
Deprem testlerinde hazırlanacak rapor içeriği, binanın konumu, yapılacak çalışmalar ile binanın kat sayısı ve alanına bağlı olarak fiyatlandırma yapılmaktadı. Deprem dayanıklılık raporu bu şartlar dikkate alındığında 15000 ₺ ‘den başlayan fiyatlarla değişken bir ücrete sahiptir. Detaylı bilgi ve fiyat için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN
Binanızın güvenliğini test ettirmek ve güncel fiyat teklifi almak için bizimle hemen iletişime geçin. Uzman mühendis kadromuz, yapınıza özel detaylı bir analiz sunar.
Sayfamızdaki tüm içerik, yazı ve görseller firmamızca hazırlanmıştır. Firma izni olmadan içerik, yazı ve görsellerin bir kısmının veya tamamının kopyalanması ilgili yasalar ve telif hakları kanunlarınca suçtur. Firmamızca yapılan periyodik incelemelerde bu fiili işleyen firmalar ve müşterileri hakkında yasal işlem yapılacaktır.
Oluşturulma Tarihi: 04/10/2021
Güncelleme Tarihi: 22/04/2025