Bursa İli DİPU Kentsel Dönüşüm Temsilciliği

Bursa Deprem Testi
Neden Bursa’da Temsilcilik Açtık?
Marmara Bölgesi’nin en önemli sanayi, tarım ve kültürel merkezlerinden biri olan Bursa, aynı zamanda büyük bir nüfusa ve hızla gelişen bir kentsel yapıya sahiptir. Ancak bu büyümenin önemli bir bölümü 1999 öncesi yapılaşmalara dayanmaktadır. Bu durum, kentsel alanlarda çok sayıda eski ve depreme karşı dayanıksız yapının bulunmasına yol açmaktadır.
DİPU Kentsel Dönüşüm olarak Bursa’daki temsilciliğimizi;
-
Bursa’nın aktif fay hatları üzerindeki konumu,
-
Geçmişte yaşanan yıkıcı depremler,
-
Eski yapı stokunun yaygınlığı,
-
Sanayi bölgelerinde güvenli yapılaşma ihtiyacı,
-
Vatandaşların güçlendirme, dönüşüm ve projelendirme konularında doğru ve hızlı çözümlere ulaşma ihtiyacı
gibi nedenlerle açtık.
Amacımız, hem bireysel konut sahiplerine hem de sanayi bölgelerine mühendislik güvencesiyle hizmet sunmak.
Bursa’nın Bina Stoğu ve Risk Durumu
Bursa genelinde yaklaşık 600.000 civarında yapı olduğu tahmin edilmektedir. Bunların önemli bir kısmı 2000 yılı öncesinde inşa edilmiştir.
-
Yaklaşık %35-40’ı riskli yapı kategorisinde değerlendirilebilecek durumda,
-
%60-65’i ise göreceli olarak yeni yapılardan oluşmaktadır.
-
Özellikle Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Mudanya gibi bölgelerde yapı stoku çeşitliliği ve yaşlı yapıların oranı oldukça yüksektir.
Kentsel dönüşüm çalışmalarına dair ilgi ve talep artmakla birlikte, birçok yapı henüz analiz edilmeden kullanılmaya devam edilmektedir.
Bursa’da Meydana Gelmiş 5 Büyük Deprem
Bursa, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na yakınlığı nedeniyle tarih boyunca birçok yıkıcı depreme maruz kalmıştır. İşte Bursa ve çevresinde kayıtlara geçmiş 5 büyük deprem:
-
Bursa Depremi (1855) – M ~7.0
-
Şehir merkezinde büyük yıkıma neden oldu. Çok sayıda can kaybı yaşandı.
-
-
Mustafakemalpaşa Depremi (1964) – M 6.9
-
Güney Marmara’da etkili oldu, birçok köyde hasar meydana geldi.
-
-
Gemlik Depremi (1953) – M 6.4
-
Gemlik ve çevresinde hissedildi, birçok binada ağır hasar meydana geldi.
-
-
Mudanya Depremi (1928) – M 6.2
-
Yapıların dayanımı zayıf olduğundan ciddi hasarlar oluştu.
-
-
Ulubat Gölü Yakını (2006) – M 5.2
-
Bursa’nın güney bölgelerinde hissedildi, yapısal sorunları olan binalarda çatlaklar gözlendi.
-

Bursa etrafı fay hatları
Bursa’da Beklenen En Büyük Deprem
Bursa, Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Gemlik Fayı gibi aktif ve tehlikeli faylara yakın konumdadır. Bu nedenle bilimsel araştırmalara göre bölgede meydana gelebilecek maksimum büyüklükteki deprem 7.2 – 7.4 aralığında olabilir.
Bu büyüklükte bir depremin özellikle eski yapılarda ciddi can ve mal kayıplarına yol açma riski yüksektir. Bu nedenle yapıların güçlendirilmesi ve yeniden inşası hayati öneme sahiptir.
Bursa’da Güvenli Yapıların Adresi: DİPU Kentsel Dönüşüm
DİPU Kentsel Dönüşüm olarak;
-
12 yılı aşkın kurumsal deneyimimizle,
-
20 yılı aşkın mühendislik bilgi birikimimizle,
Bursa’da kentsel dönüşüm, bina güçlendirme, statik proje, imar barışı, teknik raporlar ve yapı performans analizleri gibi pek çok konuda profesyonel hizmet sunuyoruz.
Sadece teknik çözümlerle değil, karot ve zemin etüdü gibi teknik konularda da destek veriyoruz.
BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN
Bursa’daki yapınızın güvenliğini artırmak, geleceğe sağlam adımlarla ilerlemek için bizimle iletişime geçin.
DİPU Kentsel Dönüşüm Bursa Temsilciliği, Bursa depem testi ve raporları konusunda sağlam ve sürdürülebilir yapılar için çözüm ortağınız.
Sayfamızdaki tüm içerik, yazı ve görseller firmamızca hazırlanmıştır. Firma izni olmadan içerik, yazı ve görsellerin bir kısmının veya tamamının kopyalanması ilgili yasalar ve telif hakları kanunlarınca suçtur. Firmamızca yapılan periyodik incelemelerde bu fiili işleyen firmalar ve müşterileri hakkında yasal işlem yapılacaktır.
Oluşturulma Tarihi: 12/06/2019
Güncelleme Tarihi: 16/04/2025